На Плутон са намерени въглеводороди

Космическият телескоп Хабъл е открил доказателства за съществуването на сложни молекули на повърхноста на Плутон.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[23-12-2011] На Плутон са намерени въглеводороди
Космическият телескоп Хабъл е открил доказателства за съществуването на сложни молекули на повърхноста на Плутон.

Спектрографа на борда на Хабъл е открил силно поглъщане на ултравиолетовите вълни на повърхноста на Плутон.
Възможно е , това да свидетелства за факта , че на Плутон има сложни въглеводороди. Тези съединения може да се образували на повърхноста на планетатав резултат на въздействието на слънчевата светлина и космическите лъчи с ледовете на Плутон , които се състоя от метан , въглероден окис и азот.
Това откритие може да обясни цвета на Плутон и дава нова информация за състава на повърхноста на загадачната малка планета. Оказва се , че ултравиолетовото 'излъчване' на Плутон се е променило по сравнение с предишните наблюдения на Хабъл , направени през 1990те години . Това видимо е свързано с определени изменения на повърхноста на планетата, съдържаща сложни въглеводороди и други молекули, отговорни за спектралните особенности на Плутон. Възможно е за изминалите почти 20 години , налягането на атмосферата на Плутон да е нараснало. Засега учените се затрудняват да обяснят всички загадки на Плутон - тази планета е много далече от Земята и от околоземните телескопи . Всички надежди са възложени на междупланетната сонда на НАСА New Horizons, която ще пристигне в района на Плутон през 2015г. Тази сонда , която е с маса по малко от 500кг, първа ще достигне до Плутон и детайлно ще изследва атмосферата на далеката планета. Я наалото на тази година New Horizons пресече орбитата на Уран и в момента се движи по направление на орбитата на Нептун , която сондата ще пресече през 2014г.
Възможно е в продължение на 9 дни изучаване на Плутон , New Horizons да ни открие съвсем нова страна на Плутон . След изследването на Плутон, сондата ще замине към пояса на Койпер.
[R&D.CNews]прочетена[270] коментари[4]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft