Американският модул Nova-C е кацнал на повърхноста на Луната

Американският модул за кацане Nova-C на компанията Intuitive Machines реализира меко кацане на лунната повърхност. Транслация на събитието бе проведена на сайта на НАСА .

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[23-02-2024] Американският модул Nova-C е кацнал на повърхноста на Луната
Американският модул за кацане Nova-C на компанията Intuitive Machines реализира меко кацане на лунната повърхност. Транслация на събитието бе проведена на сайта на НАСА .

Кацането е станало в 01:23 наше време (23 фев 2024). След кацането на специалистите са били нужни 10-15 мин за да установят връзка с апарата."Ние сме на повърхноста на Луната и предваме сигнали. Добре дошли на Луната" - е казал в рамките на транслацията ръководителят на Intuitive Machines Стив Алтемус.
Модулат за кацане Nova-C е с размер на телефона будка и маса около 1.9т бе доставен в космоса от РН 'Флакон-9' на компанията SpaceX.
Както са отбелязали от компанията, товарите , изпратени на повърхоста на Луната , "ще заложат основа за пилотираните мисии и устойчивото просъствие на хората на лунната повърхност"
Това е първото за над 50 години кацане на американски кораб на Луната. И за първи път такова кацане се реализира от частна компания.
Това е втори опит на НАСА да изпрати модул за кацане на Луната от началото на година. На 8 януари , американската компания United Launch Alliance от космодрума Кейп Канавера с помощана ракета носител Вулкан , изведе в космоса модулът за кацане Peregrine. Но няколко часа след отделянето от носителя е възникнала неизправност . В резултат на което апарат след около 10 денощия изгоря в плътните слоеве на атмосферата.
[Новости Космонавтики]прочетена[759] коментари[0]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links