Частната капсула Varda Space се завърна успешно на Земята

Стартъп от Калифорния , в който има българско участие - с първият си опит за производство в космоса се записа в историята.
Капсулата от мисията Varda Space Industries' W-1 успешно се приземи в щ Юта на 21 март, като достави на Земята кристали на лекарство което бе създадено на орбита.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[23-03-2024] Частната капсула Varda Space се завърна успешно на Земята
Стартъп от Калифорния , в който има българско участие - с първият си опит за производство в космоса се записа в историята.
Капсулата от мисията Varda Space Industries' W-1 успешно се приземи в щ Юта на 21 март, като достави на Земята кристали на лекарство което бе създадено на орбита.

Този успех направи Varda третата частна компания, която успешно приземява апарат от орбита , след SpaceX (със кораба Dragon ) и Boeing ( с капсулата Starliner ).
Varda планира да стане ''голям играч'' във производството извън Земята, опция за производство , която предлага мното предимства , по мнение на компанията.
"Производството на материали в условичта на микрогравитация или близки до безтегловност условия в космоса, предлага никална среда , която не е достъпна на Земята" твърдят от Varda . Тези предимства произтичат основно поради липса на сили на конвенкция и седиментация ,както и способноста да се формират по съвършенни структури поради липса на гравитационни напрежения.
Частни компании са връщали правени в космоса продукти . Например Калифорнийската комапания Made In Space (която по късно бе купена от Redwire) докара от орбита виско качествено оптично влакно ZBLAN . Но в този случай , продукта бе произведен на МКС и върнат на Земята от товарен кораб Dragon. Varda иска да направи този процес по ефективен и по евтин , с помоща на техните малки не пилотирани капсули , които ще играят роля на малка фабрика и средство за връщане на Земята.
Тестовата мисия W-1 даде на компанията първи шанс да демонстрира своя продукт. Конусната капсула ( 0.9) на Varda е интегрирана с двигателна установка Photon от Rocket Lab , която осигурява енергия , навигация , и др услуги - бе изведена в космоса през юни 2023 при мисията на SpaceX's Transporter-8 rideshare.
Капсулата W-1 бе снабдена с материали за изграждане на кристали от Ritonavir, лекарство за HIV и хепатит С. Този товар е избрам мъдро , тъй като фармацетиката/лекарствата - са скъпо струваш продукт , което от своя страна може да спомогне за развитието на това направление за мини фабрики в космоса.
Само една седмица след излизането на орбита , от Varda са съобшили , че експерилента по изграждането на кристалите на лекрството е успешен.
От Varda планираха да върнат резултатите на Земята след около месец на орбита. Но възникнаха проблеми с разрешителното за завръщане на капсулата от орбита.
Процеса по урегулиране на разрешителното за такова действие отне известно време.
Финалното разрешение бе получено тия дни , след което специалистите от Rocket Lab са задвижили процеса по връщането на W-1 обратно на Земята.
Двигателната установка Photon от Rocket Lab не е създадена за такива цели , и по всяка вероятност след като си е свършила задачата е изгоряла по време на навлизането в атмосферата. Но самата капсула е оцеляла и според Varda е кацнала с помоща на парашути в запланиран район на щ Юта.

source
прочетена[188] коментари[0]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links