Астрномите са намерили още една 'Слънчева система'

Група астрономи от Европа , с помоща на няколко различни телескопа са открили звезда много приличаща на Слънцето. Специалистите казват , че подобни звезди в нашата галактика има много , но в конкретния случай има осбенност : около тази звезда са открити планети, при това не по-малко от 5. Учените казват , че реалното количество планети в тази система е от 5 до 7.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[25-08-2010] Астрномите са намерили още една 'Слънчева система'
Група астрономи от Европа , с помоща на няколко различни телескопа са открили звезда много приличаща на Слънцето. Специалистите казват , че подобни звезди в нашата галактика има много , но в конкретния случай има осбенност : около тази звезда са открити планети, при това не по-малко от 5. Учените казват , че реалното количество планети в тази система е от 5 до 7.

Според изследователите , тази звездна система е най-близка до нашата от всички открити досега. В случай че се потвърди , че около звездата HD 10180 се въртят цели седем планети, то тази система ще стане практически копие на нашата Слънчева система. Интересно е да се отбележи , че екзоплнетите , намерени около HD 10180 , това не са газови гиганти, които традиционно се откриват около отдалечени звезди, а планети съпоставими по размери с Нептун, което теоретично ги прави пригодни за живот. Също като Нептун , тези планети имат твърда повърхност.
"Ние открихме система, най-близка до нашата, от всички намерени досега. Нашето откритие потвърждава, че съвременната наука преминава към нов етап в изследването на екзопланеите, когато става възможно откриването на сложни планетарни системи, а не на индивидуални планети. Изследването на движението напланетите в рамките на тяхната звездна система , позволява да се наблюдават сложните гравитационни взаимодействия между планетите и да се получи информация за еволюцията на звездните системи" - казва автор на изследването Кристоф Ловис.
Звездната система е още по интригуваща и с факта , че разстоянието между планетите са в съответствие с разстоянията между планетите в Слънчевата система." Това може да е един вид 'следа' , на процесите по образуване на планетарни системи от този тип" казва един от учстниците в изследването Мищел Майор.

Звезда HD 10180 е разположена на растояние 127 светлинни години в съзвездието Хидра. Засега , е потвърдено съществуването на пет планети, размерите на които са съпоставими с размерите на Нептун, но маста е 13-25 пъти Земната маса. Орбиталния период на планетите варира от 6 до 600 дни . Разположението на планетите варира от 0.06 до 1.4 а.е. от своята звезда.

"Ние имаме твърди доводи , в полза на съществуването на още две планети. Една от тях напомня за Сатурн. Нейната маса е около 65 Земни маси, а орбиталния период е около 2200 земни денонощия, а втората вероятна планета се намира мног близко до звездата, на разстояние около 300 000 км от нея, а пълен оборот около звездата прави за 1.18 земни денонощия." - разказва Ловис.

Учените казват , че сама по себе си звездата се движи много бавно , примерно със скорост около 3 км / ч, което я прави почти статичен обект. Учените са наблюдавали звездата с помоща на телскопи разположени в Чили, в продължение напочти 6 години. Сега специалистите отбелязват , че новата планетарна система много прилича на така нареченият вътрешен регион на Слънчевата система, ограниченот орбитата на Марс. Където почти няма едри планети , а всичките планети - ако ги има , са разположени много по далече. Освен това астрономите отбелязват , че орбитите на всички планети на HD 10180 описват почти иделани кръгове.
[CyberSecurity]прочетена[6469] коментари[6]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links