Японското космическо агентство е получило първо изображение от лунния модул SLIM

От Японското космическо агентство (JAXA) са публикували първо изображение получено след кацането на Луната на изследователския модул SLIM.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[25-01-2024] Японското космическо агентство е получило първо изображение от лунния модул SLIM
От Японското космическо агентство (JAXA) са публикували първо изображение получено след кацането на Луната на изследователския модул SLIM.

"Това изображение е било изпратено на Земята с помоща на робота LEV-1. Беше потвърдено , че фунционалноста за връзка между роботите LEV-1 и LEV-2 работи нормално" се казва в съобщението.
На снимката се вижда самия апарат след кацането , което несависимо от постигнатата точност ( 55 м отклонение ) не е преминало така гладко както е било планирано. Главния двигател на модула е насочен нагоре. Това говори , че при втория етап от кацането , при който апаратът трябва да застане в 'правилна позиция' не е реализиран. Тази ситуация е довела до това, че слънчевите батерии на SLIMв момента не фунционират.
Специалистите от JAXA смятат , че на заключителния етап от прилуняването , апаратът е загубил тягата на втория двигател . От друга страна , модулът е кацнал само на 55м от зададената точка. По този начин , агентството е изпълнило поставената задача - да направи свръхточно кацане в пределите на 100м от първоначалната цел. Освен това , двата малки лунохода-робота , които са били на борда на апарата са успели да се отделят в планов режим. Това е позволило да се изпрати изображение на Земята.

( по други източници , освен технологията за съвместна комуникация между двата лунохода , единият е способен да изпраща данни без да използва SLIM за ретранслатор )
прочетена[473] коментари[0]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links