Специалистите са успели да 'поправят' Вояджер-2

Учените от американското космическо агентство НАСА, са успели да 'поправят' междупланетната станция 'Вояджер-2', която излезе от строя през април 2010г.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[25-05-2010] Специалистите са успели да 'поправят' Вояджер-2
Учените от американското космическо агентство НАСА, са успели да 'поправят' междупланетната станция 'Вояджер-2', която излезе от строя през април 2010г.

Специалистите проведоха диагностика на апарата иизясниха, че апарата има проблем с памета на бордовия компютър. Поради този проблем , данните се шифроваха грешно и на Земята не можеше да се дешифрират. Сътрудниците от НАСА са изпратили към апарата команда за презареждане - тази екстремна мярка е помогнала да се отстрани проблема.
След като 'Вояджер-2' е започнал коректно да обработва информацията, учените са привели апарата в нормален режим на работа. До тогава поради проблема с памета, апарата се намираше в режим на частична фунционалност и предаваше на Земята само информация за собственото си състояние.
'Вояджер-2' беше изведен в космоса на 20 август 1977г. Малко след нето в космоса беше изпратен и аналогичен апарат 'Вояджер-1'. Изследователите ги готвеха за изучаване на Сатурн и Юпитер , а мисията като цяло бе планирана за 4 години. Сегаз 'Вояджер-2' се намира на разстояние 13.8 млд км от Земята, а 'Вояджер-1' е на 16.9 млд км. В близките 5 години , тези апарати ще напуснат пределите на Слънчевата система.
[www.lenta.ru]прочетена[1034] коментари[0]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links