Япония е установила отново връзка с луниия модул SLIM

От JAXA са обявили , че техните специалисти са успели отново да се свържат с лунния модул SLIM, който през началото на този месец бе преведен в спящ режим .

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[28-03-2024] Япония е установила отново връзка с луниия модул SLIM
От JAXA са обявили , че техните специалисти са успели отново да се свържат с лунния модул SLIM, който през началото на този месец бе преведен в спящ режим .

Японските специалисти имаха опасения , че с настъпване на лунната нощ и падането на температурите , повторното установяване на връзка с модула може да бъде затруднително , но все пак са успели.
Първият японски модул кацна на Луната на 20 януари , но малко след кацането е бил изключен поради проблеми с захранването с енергия. Работата на апарата е била възстановена към 29 януари , благодарение на изменението на ъгъла на падане на слънчевите лъчи на Луната, след което е направена снимка на околноста с помоща на специална спектроскопическа камера.
на 1 фев апаратът бе преведен в спящ режим във връзка с настъпването на лунната нощ, а на 26 фев отново е заработил , но с някои ограничения и въпреки това JAXA са успели да изпратят сигнал до апарата и да получат отговор. На 1 март отново са го превели в спящ режим с надежда да оцелее и тази лунна нощ.
Апаратът SLIM е с височина 2.4м и маса 200кг и е предназначен за изучаване на кратери и релеф на Луната с помоща на технологии , аналогични с използваните в системите за разпознаване на лица. SLIM е снабден със специална камера ,която позволява да се измерва съдържанието на желязо и др елементи в лънната повърхност. Получените данни се предполага да бъдат използвани в частност при лунната прорама Артемис на НАСА .
[ИтарТасс]прочетена[948] коментари[0]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links