Една трета от звездните системи в галактиката са потенциално обитаеми

Астрономи , работещи със спектрографа HARPS, са публикували първи оценки на количествата обитаеми екзопланети, получени на основата на преки наблюдения. По тяхни думи 41% от системите с червени джуджета имат суперземя в обитаемата зона.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[30-03-2012] Една трета от звездните системи в галактиката са потенциално обитаеми
Астрономи , работещи със спектрографа HARPS, са публикували първи оценки на количествата обитаеми екзопланети, получени на основата на преки наблюдения. По тяхни думи 41% от системите с червени джуджета имат суперземя в обитаемата зона.

Планетите по сравнение със звездите имат много малка светимост и се откриват при наблюдение на звездите. Единият от методите за наблюдение , който са използвали изследователите в това изследване , подразбира много точно определяне на периодическите изменения на скоростите на звездите.
Ако около звезда се върти планета , то звездата също се върти около тяхният общ център на масите. Звездата по време на въртенето , разбира се се измества незначително , о това изместване може да се забележи , ако се проведе продължително наблюдение. Когато по време на въртенето , звездата се приближава към наблюдателя , то в спектъра на излъчване възниква 'синиьо' отместване , когато се отдалечава - 'червено' . По размера и периодичноста на изместването , може да се пресметне масата на планетата и нейната орбита , ако е известна масата на звездата.
Колкото е по малка масата на звездата и по голяма масата напланетата , толкова по силно е отместването и толкова по лесно може да се открие въртящатата се планета. Поради това , астрономиет са се интересували преди всичко от червени джуджета - звезди , масата на които е съществено по малка от масата на Слънцето. Освен това , червените джуджета са около 80% от всички звезди в нашата галактика Млечния път.
Изследователите са работили със спектрографа ,който е установен на 3.6 метровия телескоп в Чили , който от 2003г записва спектрите на 102 близки до нас червени джуджета. Учените са успели да открият 9 планети , въртящи се около няколко звезди. Потенциално обитаеми се смятата само суперземите ( планети имащи маси от 2 до 10 Земни маси ) в зоната , където може да същетствува вода в течен вид.
Тъй като не всички съществуващщи планети могат да бъдат открити с помоща на такова наблюдение, изследователите са пресметнатли процента червени джудета , около които се въртят потенциално обитаеми земи и са получили резултат - 41 %. От което следва , че около 1/3 от звездите в Галактиката , т.е. десетки м илиарди звезди , са обкръжени с потенциално обитаеми планети.
[www.lenta.ru]прочетена[1502] коментари[3]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links