РН Ариана-5 успешно стартира с апартите от мисията BepiColombo

Европейската РН от тежък класс Ариана-5 успешно стартира от космодрума Куру. Ракетата изведе в космоса апартите от изследователската мисия BepiColombo , която е подготвена от ЕКА заедно с JAXA за изучаване на Меркурий

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[20-10-2018] РН Ариана-5 успешно стартира с апартите от мисията BepiColombo
Европейската РН от тежък класс Ариана-5 успешно стартира от космодрума Куру. Ракетата изведе в космоса апартите от изследователската мисия BepiColombo , която е подготвена от ЕКА заедно с JAXA за изучаване на Меркурий

Стартът от трета стартова площадка на космодрума Куру бе проведен в събота 4.45 наше време . На борда на ракетата са три космически апарата от мисията BepiColombo, които ще се насочат към Меркурий за комплексно изследване на тази планета. "Апаратите ще пътуват заедно - трансферния модул ще носи два научни орбитални апарата, използвайки съчетанието от слънчева и електрическа енергия , а също таа девет гравитациони маневри около Земята, Венера и Меркурий" са съобщили от ЕКА.
Според информацията от ЕКА , стартът на ракетата е преминал в планов режим . Трансферния модул , който носи двата орбитални апарата се е отдели от ракетата на височина над 1хил км над повърхноста на Земята и е продълбил движението си по запланираната траектория.
Програмата BepiColombo се изпълнява от 2008г при съвместните усилия на ЕКА и JAXA . Задачата на апаратите ще бъде всестранно изучаване на най-близката до Слънцето планета и околното пространство, включително невидимата от Земята страна на Меркурий. Според плана, сондите трябва да достигнат до целта към декември 2025г.
Ре научни прибори, които са установени на борда на двата апарата BepiColombo са разработени с участие на руски специалисти. В частност , учени от Института по космически изследвания на РАН са участвали в създаването на два спектрометъра , предназначени за изучаване на елементиния състав на повърхноста на Меркурий и за изследване на екзосферата на планетата.
Модълът ще се движи по сложна траектория използвайки съчетанието от слънчева и електрическа енергия , а също така девет гравитационни маневри около Земята, Венера и Меркурий. От ЕКА планират апаратите от мисията BepiColombo да работят на орбита около Меркурий една година. През това време , те трябва да съберат данни за химическия състав на меркурианската повърхност , да проведат изследване на магнитното поле на планетата и да потърсят лед на полюсите.
[ИтарТасс]прочетена[6338] коментари[0]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links